روش های سرمایهگذاری اینترنتی در ایران و سایر کشورها

سرمایهگذاری اینترنتی چیست؟ آیا می توانیم معاملات اینترنتی انجام داده و درآمد کسب کنیم؟ داستانهای ژولورن نویسنده فرانسوی، سرشار از تخیلاتی بود که علیرغم ناممکن و حتی مضحک بودن در زمان خود، پیشگام اکتشافات و اختراعات علمی شگفتانگیزی در سالهای آینده شد. در دنیای پول و مدیریت مالی نیز ژولورنهایی هستند که در سالهای کودکی و نوجوانی رویای خانه، ماشین و درآمد خوب را در سر میپرورانند و در دوران جوانی و بزرگسالی با انتخابهای مناسب و سرمایهگذاری در بازارهای مختلف به آن میرسند. انسانهای باهوش همواره در تلاش هستند تا راه قانونی بیابند که در سریعترین زمان ممکن پول آنها چند برابر شود و به ثروت دست یابند. میتوان به قطعیت گفت که دیگر شعار “سخت کار کن!” (!work hard) جای خود را به شعار “با زیرکی کار کن!” (!work smart) داده است.
سرمایهگذاری به معنای تعهد پول برای خرید دارایی است با این امید که در آینده قیمت آن دارایی افزایش یابد و فرد به سود برسد. این دارایی میتواند فیزیکی و ملموس مانند خانه و کالا یا مجازی و ناملموس نظیر ارزهای دیجیتال باشد.
در یک دستهبندی برحسب طول عمر، بازارها را میتوان به سه دسته زیر تقسیم کرد:
- بازارهای سنتی و قدیمی مانند سرمایهگذاری در کالاهای فیزیکی و انبار کردن آنها به امید بالا رفتن قیمت، سرمایهگذاری در ساخت یا خریدوفروش مسکن، سرمایهگذاری در بازار طلا و سکه بهعنوان دارایی امن، سرمایهگذاری در بازار ارز و سرمایهگذاری در بانک به عنوان سپرده بانکی و کسب سود قطعی.
- بازارهای جدید نظیر بازار سهام، اوراق با درآمد ثابت و صندوقهای سرمایهگذاری .
- بازارهای نوظهور مانند سرمایهگذاری در استارتاپها در مراحل کشت ایده (seed funding)، پس از شکلگیری ایده (سرمایهگذار فرشته یا angel investor)، پس از گذراندن مراحل اولیه (venture capital) و …، سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین، اتریوم و … .
از منظری دیگر و برحسب سهولت دسترسی، بازارها را میتوان به دو دستهی “بازارهایی با معاملات حضوری” و “بازارهایی با معاملات غیرحضوری و از طریق اینترنت، تلفن و …” تقسیم کرد.
در جدول زیر به ویژگیهای بازارهای مختلف نگاهی گذرا داریم:
بازار | ویژگی |
کالاهای فیزیکی
(فلزات، وسایل الکترونیکی و …) |
نیازمند فضا برای انبارسازی- تابع نوسانات ارز و ریسکهای سیاسی- نیازمند سرمایه بالاجهت سود معقول- ریسک نقدشوندگی و خواب سرمایه |
مسکن | نیازمند سرمایه بالا – رکود به دلیل قدرت خرید پایین مردم – ریسک نقدشوندگی |
ارز (دلار، یورو و …) | نیازمند سرمایه بالا جهت سود معقول – احتمال دستوری شدن بازار ارز– دخیل بودن عوامل غیراقتصادی مختلف در تعیین قیمت آن |
طلا و سکه | احتمال دستوری شدن بازار – دخیل بودن عوامل غیراقتصادی در تعیین قیمت آن – ریسکگریزی و مطمئن بودن سرمایهگذاری |
سپرده بانکی | احتمال تغییر دستوری سود بانکی – ریسکگریزی و پایین بودن درصد سود حاصله – احتمال ورشکستگی موسسه و بانک |
ارز دیجیتال | نوسانات شدید قیمتی روزانه – نداشتن پشتوانه لازم – ایجاد محدودیت از سمت دولتها به دلیل پولشویی و … |
استارتآپها | ریسک بالای شکست استارتآپ – طولانی بودن زمان سودآوری |
اوراق درآمد ثابت | ریسکگریزی و کسب سود کم اما مطمئن- خرید و فروش غیرحضوری – ریسک نکول |
سهام | ریسکپذیری جهت کسب سودی چند برابر سود بانکی- خرید و فروش غیرحضوری -کمک به ورود نقدینگی به صنعت کشور |
شخص سرمایهگذار باتوجه به عواملی نظیر بازدهی موردانتظار، ریسکهای مختلف نظیر ریسکهای سیاسی، نقدشوندگی، نکول و … بازار مناسب را انتخاب و اقدام به سرمایهگذاری مینماید. توجه به این نکته ضروری است که کسب سود در یک سرمایهگذاری بهتنهایی فرد را تبدیل به یک سرمایهگذار موفق نمیکند، بلکه این درصد سود کسب شده در مدت زمانی مشخص است که موفق بودن یا نبودن سرمایهگذار را تعیین میکند. برای مثال فردی را در نظر بگیرید که پیشبینی میکند در سال آینده قیمت مسکن افزایش یابد و به همین دلیل در بازار مسکن سرمایهگذاری میکند. اگر این فرد خانهای را به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان بخرد و در پایان سال قیمت خانه به ۵۵۰ میلیون تومان برسد، در یک سال سودی ۵۰ میلیون تومانی (۱۰ درصد بدون در نظر گرفتن تورم یکساله) نصیب فرد شده، اما نمیتوان وی را سرمایهگذاری موفق، با هوش مالی بالا در نظر گرفت. زیرا این فرد در ابتداییترین حالت، اگر ۵۰۰ میلیون را در بانک سپردهگذاری میکرد، در انتهای آن سال و با در نظر گرفتن ۲۰ درصد سود بانکی، ۱۰۰ میلیون نصیب او میشد. حال آنکه با پذیرش ریسک نقدشوندگی مسکن، تورم و ریسکهای متفرقه دیگر، تنها ۱۰ درصد سود کسب کرده است. پس بار دیگر بر این نکته تاکید میشود که کسب سود در یک بازار، به تنهایی نشانه موفقیت در سرمایهگذاری نیست.
انواع سرمایهگذاری اینترنتی
همانطور که ذکر شد از منظر سهولت دسترسی میتوان بازارها را به دو دستهی زیر تقسیم کرد:
- بازارهایی با معاملات حضوری مانند بازار مسکن، طلا، ارز، کالاهای فیزیکی، سپرده بانکی و… .
- بازارهایی با معاملات غیرحضوری و از طریق اینترنت، تلفن و دیگر ابزار ارتباط از راه دور نظیر بازار آنلاین سهام، اوراق مشارکت، ارزهای دیجیتال و … .
گسترش اینترنت و شبکههای ارتباطی در سراسر کشور و نفوذ آن به کسبوکار و تجارت، سبب تسهیل در فرآیندها، افزایش بازدهی و کاهش در اتلاف انرژی شده و فعالیتهای روزمره جامعه به سمت اثربخشی بیشتر رفته است. خرید کالا از فروشگاههای اینترنتی بدون نیاز به مراجعه به فروشگاهها و جابجایی روزانه وجه نقد با استفاده از درگاههای بانکی بدون نیاز به مراجعه به بانکها، از جمله امکاناتی است که تکنولوژی برای سهولت در تجارت فراهم آورده است. دنیای سرمایهگذاری نیز از نفوذ تکنولوژی بینصیب نبوده و بازارهایی مانند خرید سهام، اوراق مشارکت و سکه آتی در داخل و فارکس و ارزهای دیجیتال نظیر بیتکوین در خارج از کشور کاملاً بهصورت آنلاین معامله میشوند. در ادامه به معرفی انواع سرمایهگذاری اینترنتی میپردازیم:
- خریدوفروش سهام، اوراق مشارکت و آتی سکه: شاید تصور افراد ناآشنا با بورس و معاملهگری سهام، تابلوی قرمز رنگی درتالار شیشهای باشد که در مقابل آن تعدادی فرد بازنشسته و میانسال نشستهاند و با روزنامهای در دست مشغول تماشای تابلو هستند! این تصور نه لزوماً اشتباه، بلکه تصوری قدیمی و مربوط به دهه ۸۰ است! امروزه با الکترونیکی شدن معاملات سهام و ورود اینترنت به این حوزه، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به تالار بورس یا تماس تلفنی با اتاق معاملات کارگزاریها نیست. تنها با دریافت کد بورسی، نام کاربری و رمز عبور از کارگزاری موردنظر و با مبلغ ناچیز ۱۰۰ هزار تومان (حداقل) میتوانید به معاملات آنلاین در بورس دسترسی داشته باشید. همین حالا کد بورسی خود را دریافت کنید و معاملهگری را آغاز نمایید! همچنین معاملات اوراق مشارکت و آتی سکه که سازوکاری کمی پیچیدهتر از معاملات سهام دارند بهصورت آنلاین قابل انجام است.
- فارکس: بازار مبادلات ارز خارجی (foreign exchange) که به اختصار فارکس (FOREX) نامیده میشود، همان فرآیند تبدیل ارز یک کشور به ارز کشوری دیگر بهمنظور تجارت یا گردشگری است که ازطریق بانکها، شرکتهای سرمایهگذاری و … در مقیاسی بسیار بزرگ انجام میشود. این بازار ماهیتی شبیه به بازار آتی دارد، یک بازار دوطرفه است و اشخاص حقیقی و حقوقی از نوسانات ارزی آن در جهت پوشش ریسک (hedging) یا سفته بازی (speculation) بهره میبرند. البته بنا به اطلاعیه سازمان بورس و اوراق بهادار در حال حاضر انجام معاملات فارکس در ایران ممنوع است. این اطلاعیه را میتوانید در اینجا مشاهده کنید.
همچنین تحریمهای مالی مختلفی نظیر عدمدسترسی به سیستم بانکی جهانی سبب شده است تا کارگزاریهای معتبر فارکس امکان حضور در ایران را نداشته باشند و حضور کارگزاریهای درجه دو و سه، ریسکهای گوناگونی را نظیر دستکاری قیمت (Price Manipulation) و عدمپرداخت اصل و سود حاصل از معامله را به دنبال دارد. وجود این مسائل سبب تمرکز معاملهگر بر مسائل حاشیهای شده و برای او ضرر و زیان بهدنبال دارد.
- ارزهای دیجیتال: اگر فیلم بازی تقلید (Imitation Game) به کارگردانی مورتن تیلدام را دیده باشید، حتما میدانید که استفاده از رمزنگاری در عصر مدرن برای اولین بار در جنگ جهانی و برای انتقال پیامها و فرمانهای نظامی استفاده شد. با فراگیر شدن مبحث امنیت دیجیتالی در حوزههای مختلف و ایجاد مفاهیمی نظیر بلاکچین (block chain) و تکنولوژی غیرمتمرکز، رمز ارزها یا پولهای رمزنگاری شده، ایجاد شد. چگونگی ایجاد و کارکرد این تکنولوژی از حوصله این بحث خارج است و فقط به این نکته بسنده میشود که اولین ارز دیجیتال “بیتکوین” در سال ۲۰۰۹ ایجاد شد و پس از آن ارزهایی مانند اتریوم، لایت کوین، ریپل، ترون و … به وجود آمد که نوسان قیمتی زیاد، امنیت بالا و ناشناس بودن فرستنده و گیرنده از جمله ویژگیهای آن است. نوسان بالای این ارزها سبب شده تا تب استفاده از دستگاههای استخراج (mining) بهمنظور ایجاد ارز دیجیتال و ثروتآفرینی، افزایش یابد. امنیت بالا و ناشناس بودن طرفین علاوهبر جنبههای مثبتی که دارد باعث شده تا پدیده پولشویی با استفاده از رمز ارزها رایج شود. این عامل به همراه نبود سازوکار حمایتی قانونی و محدودیت اعمال شده از سمت دولتها، استفاده از ارزهای دیجیتال در کسبوکارها و معاملات روزانه را با محدودیت جدی روبرو کرده و باعث افت شدید قیمتی این ارزها، پس از یک دوره رشد فزاینده شده است.
- استارتآپها: فرهنگ لغات وبستر (Webster)، استارتآپ (startup) را “یک کسب و کار جدید” معنا کرده و استیو بلنک (Steve Blank) کارآفرین مشهور سیلیکون ولی، مقیاسپذیری و قابل تکرار بودن را از ویژگیهای استارتآپ میداند. اگرچه تکنولوژی محور بودن از موارد مهم درتاسیس یک استارتآپ نیست، اما اکثر کسبوکارهای نوین بر پایه اینترنت و IT شکل میگیرند. تپسی و اسنپ (مشابه نمونه خارجی اوبر)، دیجی کالا، بامیلو، شیپور و دیوار (مشابه نمونه خارجی آمازون، ای بی (ebay)) و آپارات (مشابه نمونه خارجی یوتیوب) از جمله استارتآپهای موفق یک دهه اخیر ایران هستند که همگی آنها بر پایه تکنولوژی بنا نهاده شدهاند.
یکی از نشانههای رسیدن کسبوکارها از ایده به بلوغ و سودآوری، سرمایهگذاری و تزریق پول در دورههای مختلف رشد است. سرمایهگذاری در استارتآپها باتوجه به طرح و مدل اولیه آنها میتواند انواع مختلفی داشته باشد. سهام سازمان نوپا را میتوان در ازای دریافت مبلغی به صورت اینترنتی به فروش رساند که در این صورت فرد خریدار پس از به بلوغ رسیدن سازمان و سودآوری آن بهعنوان سهامدار، از سود آن بهرهمند میشود. تا به امروز در کشور ما مفاهیم سرمایهگذاری در استارتآپها به خوبی نهادینه نشده است. ترویج فرهنگ این نوع سرمایهگذاری، اگرچه میتواند جسورانه و همراه با ریسک بسیار باشد، اما میتوان آن را نشانهای از بالغ شدن اقتصادی سالم و مبتنی بر فناوریهای نوین دانست. ورود این نوع شرکتها به بورس نیز زمینه پویایی طرفین، یعنی بورس و استارتآپها را فراهم میآورد.
افزون بر دستهبندی مذکور ممکن است سرمایهگذاریهای اینترنتی دیگری نیز وجود داشته باشد که با توجه به فراگیر نبودن و عدماهمیت، توضیحی راجع به آنها داده نمیشود.
خریدوفروش سهام، اوراق مشارکت و آتی سکه
همانطور که گفته شد تابلویی سرخ رنگ، افراد مسنی در حال خواندن روزنامه، افرادی در حال صحبت با تلفن و انتظار برای مشاهده قیمتهای روزانه سهام در صفحات اقتصادی روزنامهها از جمله تصوراتی است که عموم افراد، از بورس و معاملات اوراقبهادار دارند. اگر چه این تصور اشتباه نیست و همچنان افرادی هستند که بهصورت تلفنی یا حضوری معامله میکنند، اما بخش عمده معاملات روزانه را معاملات آنلاین تشکیل میدهد. دریافت “کد بورسی” بههمراه “نام کاربری” و “رمز عبور” جهت بهرهمندی از سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری و حداقل مبلغ ۱۰۰ هزار تومان تنها پیشنیازهای اولیه برای شروع معامله در بورس تهران است. البته برای معامله در مقدار بالاتر علاوهبر موارد مذکور کسب تجربه و گذراندن دورههای آموزشی نیز ضروری است. افراد بسیاری هستند که تنها بر روی آموزش تمرکز دارند و به دلیل نداشتن تجربهی لازم هیچگاه معاملهگر موفقی نبودهاند یا افرادی که بدون داشتن دانش و سواد معاملهگری پس از مدتی هر آنچه داشتهاند را از دست دادهاند. تجربه و دانش دو بال یک معاملهگر هستند که برای آنها نمیتوان نهایتی قائل بود. کارگزاری آگاه با سامانه معاملات مدرن، سریع و برخط خود به نام “آسا” به همراه کلاسهای آموزشی مقدماتی و پیشرفته با اساتید مجرب و مشهور بازار سرمایه خود (بهصورت رایگان و همراه با بستههای تخفیفی) زمینهی کسب تجربه و دانش را برای شما فراهم میآورد.
جمعبندی:
یکی از روش های سرمایه گذاری، سرمایه گذاری اینترنتی یا غیرحضوری است. در روش معاملات اینترنتی اغلب به حضور سرمایه گذار نیازی نیست. در حال حاضر خرید و فروش اینترنتی سهام در بورس یکی از سرمایه گذاری های جذاب به شمار می آید. سرمایه گذاری اینترنتی در ایران نیز در برخی بازارها قانونی است؛ مانند بازار بورس اوراق بهادا. برخی روش های سرمایه گذاری اینترنتی مانند فارکس و ارزهای دیجیتال به علت خروج ارز، امکان ایجاد ضررهای مالی بسیار، مسائل شرعی و … در ایران ممنوع است. اما خرید اینترنتی سهام در بورس یا معاملات آنلاین سهام اگر توام با آگاهی باشد، می تواند سود مناسبی را نصیب سرمایه گذاران کند.
- ۹۸/۰۹/۱۵