سرمایهگذاری زودبازده چیست و چگونه میتوان با آن به سود رسید؟
بیشک برای اینکه ثروت شما افزایش پیدا کند، نیاز دارید که پولتان را در جایی سرمایهگذاری کنید. اگر صرفاً هر ماه مقداری پول پسانداز میکنید، بدون اینکه آن را وارد کانالهای مختلف سرمایهگذاری کنید، نباید انتظار داشته باشید که ثروت شما با نرخ بالایی افزایش پیدا کند. برای اینکه این اتفاق بیفتد، شما باید بازارهای مختلف را بررسی کرده و از میان آنها بهترینشان را انتخاب کنید. یکی از فاکتورهایی که هر سرمایهگذار باید در نظر بگیرد، این است که بررسی کند سرمایهگذاریش چه میزان بازدهی دارد؟ به تبع هرچه سرمایهگذاری در بخشی، زود بازدهتر باشد، افراد بیشتر مایل به سرمایهگذاری در آن بخش میشوند. زمانی که سالهای سال برای رسیدن به بازدهی یک سرمایهگذاری باید صبر پیشه کرد، انگیزه افراد برای سرمایهگذاری کاهش پیدا میکند. به همین دلیل است که در دو دهه اخیر سرمایهگذاری زود بازده بسیار مورد توجه کشورهای مختلف قرار گرفته است و سیاستهای اقتصادی بسیاری از کشورها را تحت تأثیر خود قرار داده است.
چرا سرمایهگذاری زودبازده مورد توجه قرار گرفته است؟
همانطور که گفته شد، این نوع سرمایهگذاری برای بسیاری از کشورها جذاب بوده است، چرا که میتواند محرک اقتصاد بوده و باعث رشد و توسعه آن شود. واحدهای تولیدی کوچک که در حوزه تجاری فعالیت میکنند، میتوانند فضا را برا ی فعالیت مناسب و مساعد کارآفرینان در حوزههای مختلف آماده کنند. در نتیجه اعطای تسهیلات مختلف و حمایت از اینگونه بنگاهها باعث رونق اقتصادی و بازدهی بالا خواهد شد. بنگاههای زود بازده از یک سو باعث افزایش اشتغال میشوند، از سوی دیگر این روند افزایشی که ایجاده کردهاند، دائم و پایدار خواهد بود. در بسیاری از اقتصادها طرح اشتغالزایی از طریق بنگاههای زودبازده با هدف ثابت نگه داشتن و یا حتی کاهش بیکاری شکل میگیرد. این بنگاهها، زودبازده تعریف میشوند؛ یعنی قسمت اعظم سرمایهگذاری را انجام داده یا حداقل دارای این ویژگی هستند که سرمایهگذار سهم و آورده خود را به عرصه تولید آورده و انتظار دارد نظام بانکی با مشارکت وی و یا از طریق سازوکار سایر عقود بانکی به فرجام گرفتن مناسب سرمایهگذاری او کمک نماید. بنابراین بنگاههای زودبازده را نباید لزوماً بنگاههای کوچک و یا بنگاه های نیازمند به تسهیلات چند میلیون تومانی دانست و یا آنها را بنگاههای مجازی معرفی کرد.
کسب و کارهای کوچک و کمک به اشتغالزایی
در طول پانزده سال گذشته، کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME) به عنوان اصلیترین منابع ایجاد کننده شغل در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه شناخته شدهاند. از دید بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول بنگاههای کوچک و متوسط نقشی مهم و تأثیرگذار در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی کشورهای مختلف دارند. برای اینکه سرمایهگذاریهای زودبازده در چنین بنگاههایی رونق پیدا کند، معمولاً یک سری سیاستها در این راستا اتخاذ میشود. به طور مثال، دولتها با اعطای اعتباراتی اینگونه کسب و کارهای کوچک را تشویق میکنند و یا با پرداخت یارانه و یا کمکهای اینچنینی در راستای بهبود وضعیت آنها تلاش میکنند.
موانع بر سر راه سرمایهگذاری بلندمدت و کوتاهمدت
عدم استقلال بانک مرکزی
در بیشتر کشورهای توسعهیافته رییس بانک مرکزی مقامی قدرتمند است که میتواند با توجه به شرایط اقتصادی، پول چاپ کند و یا آن را منقبض کند و از چاپ بیدلیل آن جلوگیری کند. به طور کلی رییس بانک مرکزی مختار است، هر اقدامی که صلاح دانست انجام دهد. اما در کشورهای دیگر این استقلال وجود ندارد و همین باعث میشود، تعادل بازارها با اتخاذ سیاستهایی که هر مقام وضع میکند، از بین برود. آشفتگی پولی، مالی، بیثباتی بازار پول و سرمایه همگی باعث میشود، سرمایهگذاری در یک کشور با مشکل مواجه شود.
بیثباتی در اقتصاد
بیثباتی از دیگر مواردی است که در یک کشور مانع سرمایهگذاری و سرمایهگذاری زودبازده میشود. اینکه مردم نتوانند پیشبینی کنند که در آینده چه اتفاقی میافتد؟ قیمتها به کجا میرسند؟ بهره بانکی چقدر میشود؟ چه میزان کالای قاچاق وارد کشور میشود و نظایر اینها، همگی باعث میشود که مردم ندانند که با سرمایههای خود چه باید کنند و آنها را در کجا سرمایهگذاری کنند تا به بازده مورد نظرشان برسند. البته در هیچ کجای دنیا مردم به صورت قطعی نمیدانند که چه اتفاقی قرار است در آینده بیفتد اما میتوانند با درصد خطای کمی آینده را پیشبینی کنند. اگر چنین امکانی در یک کشور وجود نداشته باشد، به طور قطع سرمایهگذاری زود بازده نیز با مشکل مواجه میشود.
نبود بازار آزاد
مشکل بعدی نداشتن بازار آزاد است. نرخ ارز و بهره بانکی باید در بازار آزاد تعیین شود. هرگونه برخورد دستوری با آنها باعث آسیب به نظام مالی یک کشور میشود. به طور مثال، اگر نرخ بهره بسیار کمتر از نرخ تعادلیش تعیین شود، پولها از بانک فرار میکنند و وارد کانالهای غیررسمی میشوند. بهره بانکی زیادتر از نرخ واقعی نیز پولها را از کانال سرمایهگذاری و سرمایهگذاری زودبازده خارج کرده و به بانکها سرازیر میکند و به این ترتیب نه سرمایهگذاری رخ میدهد و نه تولید رشد میکند.
استارتآپها بخشی جذاب برای سرمایهگذاری
در دنیا سرمایهگذاریهای مختلف زودبازدهی تعریف شدهاند که افراد میتوانند با سرمایهگذاری در آنها خیلی سریع به سودی که میخواهند برسند. در این روزها استارتآپهای مختلف تبدیل به بخشی جذاب برای سرمایهگذاران شدهاند. افراد زیادی به دنبال یک ایده جدید برای کسبوکاری نوین هستند. ایده برخی از کارآفرینان از اساس ایدهای جدید و خلاقانه است اما برخی دیگر از افراد در کشورهای دیگر میگردند و میکوشند تا ایدههای موفق خارجیها را بومی کنند. راه برای گروه دوم هموارتر است. چرا که شرکتهای خارجی یکبار تمام مسیر را طی کردهاند و برای مشکلات راهحل یافتهاند. یک مطالعه صحیح و دقیق میتواند در مدت زمانی کوتاه و با اتلاف هزینه بسیار اندک، به کسبوکاری موفق منجر شود.
با توجه به آنچه گفته شد استارتآپها میتوانند، جایی جذاب برای سرمایهگذاری باشند. پیش از شروع سرمایهگذاری باید به یاد داشته باشید که به طور دقیق حسابهای مالی و وضعیت اقتصادی استارتآپ مورد نظر خود را بررسی کنید. برای اینکار نیاز به سواد مالی دارید، میتوانید این اطلاعات را با مشاوره فردی متخصص در این زمینه به دست آورید. نکتهای که وجود دارد این است که سرمایهگذاری در استارتآپها سرمایهگذاری کمریسک و زودبازده است و به علت نوآوری موجود در آنها امکان رشد بالایی برای آن وجود دارد.
- ۹۸/۰۸/۰۵